Ziua universală a iei

Astăzi este 24 iunie,ziua națională a iei românești.

In anul 2013,o comunitate constituită pe facebook reușește să creeze un eveniment special,declarând ziua Universală a iei,zi în care, femeile din orice colț al lumi erau îndemnate să poarte ia. Această frumoasă zi nu a fost aleasă întâmplător ci asociată cu o sărbătoare a cultului național al recoltei, vegetației și al soarelui din acele vremuri foarte îndepărtate Ziua de Sânziene.

*Sânzienele sunt acele zâne bune,îmbrăcate în cămașă albă, care se adună într-o horă, în ziua în care soarele ajunge la apogeu dând o putere deosebită florilor și buruienilor să se transforme în plante de leac. Ele îndepărtează răul și boala.

Și după cum vă spune și titlul,astăzi vom avea în centrul acestui articol,frumoasa noastră ie românească.

Nu se știe cu exactitate momentul în care și-a făcut apariția acest port,informațiile existente evidențiază faptul că acest tip de îmbrăcăminte a fost undeva în perioada culturii cucuteni( 5500-2750 î.Hr.). În acea perioadă era folosită ca element important al ținutei și purtată doar în zile de sărbătoare,confecționată fiind dintr-o pânză albă, împodobită la gât și piept cu mărgele.

Ia este principala piesă din componența costumului tradițional românesc. Toate componentele costumului popular românesc conturează armonia cromatică a acestuia și alcătuiesc unicitatea acestui costum. Pentru noi românii ia,este un simbol național care evidențiază istoria,prezentul și continuitatea viitorului nostru cultural.

Împodobită sau nu cu broderie, tinde să devină un must have în garderopa oricărei femei,este foarte adevărat că o ie lucrată manual costă foarte mult,dar lăsând totul deoparte,ne sacrificăm financiar pentru un outfit OAAUUuuu.Nu?😁😁

Elementele de bază ce alcătuiesc compoziția ei sunt: umărul sau cusătura ce unește mâneca de părțile din fata și din spate ale iei.

Încrețul

Oltița este vorba de acea bandă largă decorativă de pe mâneca iei, care reprezintă elementul definitoriu al modelului)

Râurile sunt acele benzi drepte sau oblice prezente pe piept sau pe mâneci .

Cheițele sunt acele cusături de îmbinare.

Acestă tehnică de decorare a iei s-a transmis din generație în generație, motivele fiind unele geometrice sau chiar inspirate din natură. Modelele broderiilor diferă de la o zonă la alta.

Ilfov și Moldova râuri verticale,culori calde roșu și auriu

Pe râul Olt și în Oltenia râuri,,înfurcați,,

Bucovina foloseau multe mărgele

Suceava se joacă cu frumoase culori naturale brun,cafeniu, verde închis

Câmpulung predomină acel joc cromatic închis, negru și roșu închis.

Vrancea geometrie altercată intre roșu, negru,albastru si verde.

D

Dacă încercăm să analizăm cu o atenție mai profundă simbolurile aflate pe ie,ne vom da seama că sunt evidențiate,elemente ce vorbesc despre soare și stele,pământ și flori sau despre acele etape din existența umană a întregului popor. Ține strâns legată legătură dintre bine și rău ,om și natură, iubire si respect,viața și moarte sau chiar valoare și nonvaloare.

Ia a fost, este și ar trebui să rămână un element al vestimentației care să fie admirat și apreciat chiar și peste hotare,nu numai în țara noastră.

În anul 2006 Jean Paul Gaultiev, designer vestimentar,dedică o întreagă colecție portului românesc.

În anul 2008 Oscar de la Renta folosește foarte multe imprimeuri din ținuta populară românească.

Și dacă,ACEASTĂ IE,a fost o bună inspirație pentru marii creatori de modă străini nu vă gândiți că și cei români nu au luat elemente și le-au atașat colecției lor. Ingrid Vlasav ,Adrian Oianu,Valentina Vidrașcu și nu numai,au fost conduși de un puternic spirit național și au creat minunate ținute impregnate de elemente populare.

Dacă draga noastră ie,ar putea prinde glas ar povesti istoria unui neam și a unui întreg pământ conturată de semnificația binelui și răului, armoniei și perfecțiunii

Felul în care ia a dăinuit în timp este o adevărată dovadă de statornicire a poporului care a creat-o și pe care îl reprezintă mereu,făcându-l unic între popoarele lumii.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.